Intern reglement | ReaTech Lifesaving VZW
Ondernemingsnummer: 1007.313.524
Artikel I. Algemeen
Het doel van de vereniging is het bevorderen van de veiligheid en het welzijn van individuen in het kader van lifesaving.
Dit intern reglement is opgesteld om duidelijkheid te verschaffen over de rechten en plichten van de leden, de structuur van de organisatie, en de regels die binnen de vereniging gelden.
Ieder lid van de vereniging is geacht kennis te hebben genomen van dit intern reglement en zal zich houden aan de bepalingen van dit reglement. Door de aansluiting bij de vereniging aanvaarden alle leden de reglementen en gedragscodes van de vereniging en van de sportfederatie waarbij de vereniging is aangesloten en de bevoegdheid van deze sportfederatie.
Artikel II. Doelstellingen van de vzw
ReaTech Lifesaving vzw heeft als hoofddoel:
- Het geven van bijscholingen aan hoger redders om hun kennis en vaardigheden te actualiseren.
- Het geven van cursussen open water redder.
- Het bevorderen van open water zwemmen en het oprichten van een open water zwemclub voor sportieve en recreatieve doeleinden.
- Het geven van Train-de-trainer opleidingen en bijscholing voor scholen.
Artikel III. Bestuurdersorgaan
Het bestuur van ReaTech Lifesaving vzw bestaat uit minimaal drie personen: een voorzitter, een secretaris en een penningmeester. Deze worden verkozen door de algemene vergadering.
3.01 Verantwoordelijkheden
- Het bestuur is verantwoordelijk voor de dagelijkse leiding van de vzw.
- Het bestuur stelt het jaarlijkse activiteitenplan op en zorgt voor een correcte uitvoering van de activiteiten.
- Het bestuur beheert de financiën en brengt verslag uit aan de leden tijdens de algemene vergadering.
3.02 Besluitvorming
Besluiten worden genomen bij meerderheid van stemmen binnen het bestuur. Bij gelijkheid van stemmen is de stem van de voorzitter doorslaggevend.
3.03 Samenstelling
- Voorzitter: Nathan Sobrie
- Secretaris: Bart Dejonghe
- Penningsmeester: Lynn Verstraete
Artikel IV. Stuurgroep verantwoordelijken
De stuurgroep verantwoordelijken zijn vaste leden die elk op hun beurt verantwoordelijk zijn voor de organisatie van een specifieke activiteit binnen de vzw.
4.01 Verantwoordelijkheden
- De stuurgroepverantwoordelijken zijn verantwoordelijk voor praktische organisatie van de activiteiten;
- De stuurgroepverantwoordelijken zijn verantwoordelijk voor de correcte uitvoering van de activiteiten;
- De stuurgroepverantwoordelijken beheert op projectniveau de financiën en brengt verslag uit aan het bestuur.
4.02 Samenstelling
- Redders: Bart Dejonghe
- Openwater zwemmen: Marc Lambrecht
- Eerste Hulp Onderwijs: Nathan Sobrie
Artikel V. Lidmaatschap
5.01 Soorten leden
De vereniging bestaat, zoals in de statuten bepaald, uit verschillende soorten leden:
Vaste leden
Maken deel uit van en hebben stemrecht op de algemene vergadering. Een lijst van vaste leden wordt bijgehouden op de zetel.
Als vast lid kan tot de verenging toetreden, ieder natuurlijke of rechtspersoon die de doelstellingen van de vereniging nastreeft en actief wenst te ondersteunen; en wiens kandidatuur wordt aanvaard door het bestuursorgaan. Aanvragen tot lidmaatschap als vast lid worden schriftelijk of mondeling gericht aan het bestuursorgaan of aan één van haar leden. De voorzitter van het bestuursorgaan beslist hierover en dient een eventuele weigering niet te motiveren.
Toegetreden leden
Hebben geen stemrecht op de algemene vergadering. Een lijst van toegetreden leden wordt bijgehouden op de zetel.
Als toegetreden lid kunnen tot de verenging toetreden, iedere natuurlijke of rechtspersoon die de doelstellingen van de verenging onderschrijft en deze wenst te steunen zonder evenwel zelf actief te participeren in de dagelijkse werking van de vereniging.
Alle leden verbinden zich tevens tot volgende afspraken:
5.02 Voorwaarden voor lidmaatschap
Aanvragen tot lidmaatschap worden schriftelijk of mondeling gericht aan het bestuursorgaan of aan één van haar leden. De voorzitter van het bestuursorgaan beslist hierover en dient een eventuele weigering niet te motiveren.
Om lid te worden van ReaTech Lifesaving vzw moet men:
- De doelstellingen van de vzw onderschrijven.
- Een aanvraagformulier indienen bij het bestuur.
- De lidmaatschapsbijdrage voldoen, vastgesteld door het bestuursorgaan.
Bij de inschrijving aanvaardt het lid dat de nodige gegevens ook zullen worden doorgegeven aan de sportfederatie waarbij de vereniging is aangesloten. Op die manier kan het lid aangesloten worden bij deze sportfederatie, teneinde de verzekering voor burgerlijke aansprakelijkheid en lichamelijke ongevallen ten gunste van het lid te kunnen garanderen.
Voor minderjarigen of personen onder bewind zal steeds een ouder of wettelijke vertegenwoordiger zijn/haar toestemming moeten verlenen alvorens de aansluiting gerealiseerd kan worden.
De bijdrage van de leden wordt jaarlijks bepaald en goedgekeurd door het bestuursorgaan van de vereniging. Afwijkingen, kortingen en tussentijdse aanpassingen kunnen voorgelegd en goedgekeurd worden door het bestuursorgaan.
5.03 Rechten en plichten van leden
- Vaste leden hebben het recht om deel te nemen aan de algemene vergadering en daar hun stem uit te brengen.
- Leden dienen zich te houden aan de statuten en het intern reglement van de vzw;
- Leden hebben het recht deel te nemen aan de door de vzw georganiseerde activiteiten, indien ze voldoen aan de deelnamevoorwaarden;
- Leden zijn verplicht om het lidgeld tijdig te betalen en zich respectvol te gedragen ten opzichte van andere leden en deelnemers.
5.04 Uitsluiting en schorsing
Houdt een lid zich niet aan de plichten van de VZW, dan kan hij/zij uitgesloten worden. In bepaalde (zwaarwichtige) gevallen kan die uitsluiting zelfs aanleiding geven tot een aansprakelijkheidsvordering van de VZW op het betrokken lid.
Wordt een lid uitgesloten, dan heeft hij/zij in principe geen recht op terugbetaling van betaalde bijdragen.
Het is elk toegetreden lid absoluut verboden om enige handeling te stellen van psychisch, fysiek of seksueel grensoverschrijdend gedrag jegens andere toegetreden leden.
Een toegetreden lid kan worden uitgesloten door het bestuurdersorgaan en met een gewone meerderheid van de aanwezige en/of vertegenwoordigde stemmen.
In afwachting van de beslissing omtrent de uitsluiting van een toegetreden lid, kan het bestuurdersorgaan het lidmaatschap schorsen van de persoon:
- die de verplichtingen, opgelegd aan toegetreden leden, op ernstige wijze schaadt;
- die, ondanks schriftelijke aanmaning, in gebreke blijft zijn financiële en/of administratieve verplichtingen tegenover de vereniging na te komen
- waarvan er ernstige vermoedens zijn dat hij zich schuldig gemaakt heeft aan strafbare feiten of feiten die het algemeen belang van de leden of de club schaden.
De schorsing zal per mail of aangetekende brief worden meegedeeld aan het betrokken lid met de nodige discretie en met respect van het vermoeden van onschuld. De schorsing moet binnen een redelijke termijn opgeheven worden waarbij het bestuursorgaan binnen redelijke termijn moet bijeenkomen om over de uitsluiting te beslissen.
In geval van schorsing van een toegetreden lid wegens ernstige vermoedens van strafrechtelijke inbreuken, tegen dit lid ingediende strafklachten, tegen dit lid lopende klachten met burgerlijke partijstelling, lopende strafrechtelijke onderzoeken…; kan deze schorsing worden aangehouden tot er door de bevoegde gerechtelijke instanties een definitieve beslissing genomen werd, bv. een
seponering, buitenvervolgingstelling, veroordeling. Binnen een redelijke termijn na kennisname van deze definitieve beslissing dient het bestuursorgaan vervolgens bijeen te komen om over de
uitsluiting te beslissen.
Artikel VI. Organisatie van de bijscholingen Hoger Redder
6.01 Doel
De bijscholingen Hoger Redder zijn gericht op het actualiseren van de kennis en vaardigheden van redders die actief zijn in zwembaden. Dit omvat EHBO, reddingstechnieken, waterveiligheid en reanimatie.
6.02 Deelnamevoorwaarden
• Enkel gekwalificeerde redders kunnen deelnemen aan de bijscholingen.
• De deelnemers moeten een geldig certificaat van Basis-/Hoger Redder kunnen voorleggen.
6.03 Inhoud en kwaliteit
De inhoud van de bijscholingen wordt opgesteld door erkende instructeurs en in overeenstemming met de richtlijnen van de opleidingscommissie van RedFed.
6.04 Kostprijs en inschrijving
• Deelname aan de bijscholingen is betalend, tenzij anders bepaald.
• Inschrijvingen worden afgerond na betaling van het inschrijvingsgeld. Restituties worden alleen verleend in uitzonderlijke gevallen zoals bepaald door het bestuur.
6.05 Annulatievoorwaarden
- Bij annulatie meer dan 30 dagen voor de startdatum, is er geen vergoeding verschuldigd;
- Bij annulatie van een overeenkomst tot 15 dagen voor de startdatum, is een vergoeding verschuldigd van 50% van het totaalbedrag indien het niet om overmacht gaat.
- Bij annulatie van een overeenkomst minder dan 15 dagen voor de startdatum, is het totaalbedrag verschuldigd indien het niet om overmacht gaat.
Als overmacht gelden alle omstandigheden buiten de wil van de partijen, die niet te wijten zijn aan de fout van één van de partijen en die van dien aard zijn dat het vorderen van de naleving van de overeenkomst jegens één van de partijen onredelijk dan wel onmogelijk zal zijn. In geval van overmacht is geen van de partijen gehouden tot naleving van de overeenkomst, noch tot betaling van enige schadevergoeding. Gevallen van overmacht zijn onder andere (zonder dat deze lijst evenwel beperkend is): stakingen, bedrijfsblokkades, bedrijfsstoringen, gebrek aan energie- en/of telecommunicatievoorzieningen, uitzonderlijke veralgemeende ernstige transportstoringen, maatregelen van staatswege, oorlogen, terreuraanslagen, natuurrampen, epidemieën, uitvallen van een instructeur of onvoldoende inschrijven van cursisten.
Ziekte/afwezigheid van een cursist(en) zonder doktersattest is uitdrukkelijk uitgesloten als geval van overmacht.
6.06 Evaluatie en certificering
Na afloop van de bijscholing krijgen de deelnemers een evaluatie. Een geslaagde evaluatie leidt tot hernieuwing van het certificaat Hoger Redder.
Artikel VII. Organisatie van de opleiding en bijscholingen Openwater Redder
7.01 Doel
De opleiding en bijscholing Openwater Redder zijn gericht op het aanleren en actualiseren van de kennis en vaardigheden van redders die actief zijn in open water. Dit omvat EHBO, reddingstechnieken, waterveiligheid en reanimatie.
7.02 Deelnamevoorwaarden
• De deelnemers moeten een geldig certificaat van Hoger Redder kunnen voorleggen.
7.03 Inhoud en kwaliteit
De inhoud van de bijscholingen wordt opgesteld door erkende instructeurs en in overeenstemming met de richtlijnen van de opleidingscommissie van RedFed.
7.04 Kostprijs en inschrijving
• Deelname aan de bijscholingen is betalend, tenzij anders bepaald.
• Inschrijvingen worden afgerond na betaling van het inschrijvingsgeld. Restituties worden alleen verleend in uitzonderlijke gevallen zoals bepaald door het bestuur.
7.05 Annulatievoorwaarden
- Bij annulatie meer dan 30 dagen voor de startdatum, is er geen vergoeding verschuldigd;
- Bij annulatie van een overeenkomst tot 15 dagen voor de startdatum, is een vergoeding verschuldigd van 50% van het totaalbedrag indien het niet om overmacht gaat.
- Bij annulatie van een overeenkomst minder dan 15 dagen voor de startdatum, is het totaalbedrag verschuldigd indien het niet om overmacht gaat.
Als overmacht gelden alle omstandigheden buiten de wil van de partijen, die niet te wijten zijn aan de fout van één van de partijen en die van dien aard zijn dat het vorderen van de naleving van de overeenkomst jegens één van de partijen onredelijk dan wel onmogelijk zal zijn. In geval van overmacht is geen van de partijen gehouden tot naleving van de overeenkomst, noch tot betaling van enige schadevergoeding. Gevallen van overmacht zijn onder andere (zonder dat deze lijst evenwel beperkend is): stakingen, bedrijfsblokkades, bedrijfsstoringen, gebrek aan energie- en/of telecommunicatievoorzieningen, uitzonderlijke veralgemeende ernstige transportstoringen, maatregelen van staatswege, oorlogen, terreuraanslagen, natuurrampen, epidemieën, uitvallen van een instructeur of onvoldoende inschrijven van cursisten.
Ziekte/afwezigheid van een cursist(en) zonder doktersattest is uitdrukkelijk uitgesloten als geval van overmacht.
7.06 Evaluatie en certificering
Na afloop van de opleiding/bijscholing krijgen de deelnemers een evaluatie. Een geslaagde evaluatie leidt tot uitreiking /hernieuwing van het certificaat Openwater Redder.
Artikel VIII. Openwater zwemmen – RTSC
8.01 Doel
RTSC richt zich op het organiseren van zwemactiviteiten in en over open water, zowel voor recreatieve zwemmers als competitieve sporters.
8.02 Deelnamevoorwaarden
- Leden van RTSC dienen te kunnen aantonen dat zij bekwaam zijn om veilig in open water te zwemmen. Een zwemtest kan hierbij deel uitmaken van de toelatingsprocedure.
- Het is de verantwoordelijkheid van de leden om ervoor te zorgen dat zij medisch geschikt zijn om deel te nemen.
- Leden zijn verplicht om de veiligheidsvoorschriften (zoals hieronder opgenomen) voor open water strikt na te leven.
8.03 Trainingen en evenementen
- RTSC organiseert trainingssessies in open zwemgelegenheden en vrije zwemzones conform de VLAREM II regelgeving.
- RTSC kan deelnemen aan of zelf open water zwemwedstrijden en -evenementen organiseren.
8.04 Wedstrijden
- RTSC-leden kunnen deelnemen aan openwater wedstrijden doormiddel van een daglicentie bij ZwemFed.
8.05 Veiligheidsvoorschriften
- Alleen aangesloten leden met de volledige vereiste veiligheidsuitrusting worden toegelaten tot het water. Deze uitrusting omvat een veiligheidsboei, een opvallende badmuts en, indien aanbevolen door de omstandigheden, een wetsuit.
- Tijdens zwemactiviteiten in vrije zwemzones moet er altijd minimaal één redder aanwezig zijn, uitgerust met reddings-, EHBO- en reanimatiemateriaal, om in te grijpen bij noodsituaties.
- Deelname aan trainingen en evenementen onder invloed van alcohol of verdovende middelen is ten strengste verboden.
Artikel IX. Eerste Hulp Onderwijs (Train-de-trainer voor leerkrachten)
9.01 Doel
9.02 Deelnamevoorwaarden
- Leerkrachten secundair onderwijs
9.03 Inhoud en kwaliteit
- Inhoud moet gegeven worden volgens het lesplan
- Minimale materiaalvereisten
- Kwaliteitscontroles door de stuurgroepverantwoordelijken van ReaTech bij de docenten zijn mogelijk
9.04 Kostprijs en inschrijving
- Basisvorming en jaarlijkse bijscholingen gratis voor docenten
9.05 Evaluatie en certificering
- Enkel docenten met een geldig bijscholingsattest die maximaal 1 jaar oud zijn kunnen attesten uitreiken
- Bij negatieve evaluaties is het mogelijk om het docentlidmaatchap te verliezen
Artikel X. Algemene Vergadering
10.01 Frequentie
De algemene vergadering wordt minstens één keer per jaar bijeengeroepen door het bestuur. Buiten deze jaarlijkse vergadering kan een buitengewone algemene vergadering worden samengeroepen indien minstens 1/3 van de effectieve leden hierom verzoekt.
10.02 Bevoegdheden
De algemene vergadering heeft de volgende bevoegdheden:
- Goedkeuring van de jaarrekening en begroting.
- Verkiezing en ontslag van bestuursleden.
- Goedkeuring van de statutenwijzigingen en het intern reglement.
- Beslissen over de ontbinding van de vzw.
10.03 Stemrecht
Elk vast lid heeft één stem. Besluiten worden genomen bij gewone meerderheid van stemmen.
Artikel XI. Financiën
11.01 Lidgeld
Het lidgeld wordt jaarlijks vastgesteld door het bestuur en dient tijdig betaald te worden door de leden.
- 2025: €35
11.02 Inkomsten en uitgaven
De inkomsten van de vzw bestaan uit lidgelden, inschrijvingsgelden voor activiteiten, subsidies en giften. Het bestuur zorgt voor een transparante boekhouding en legt jaarlijks verantwoording af aan de algemene vergadering.
Artikel XII. Wijzigingen aan het Intern Reglement
Wijzigingen aan dit intern reglement kunnen enkel worden goedgekeurd door de algemene vergadering, bij gewone meerderheid van stemmen van de aanwezige effectieve leden.
Artikel XIII. Slotbepalingen
13.01 Onvoorziene gevallen
In gevallen die niet voorzien zijn in dit reglement, beslist het bestuur in overeenstemming met de doelstellingen en statuten van de vzw.